Syn er viktig! Ta derfor godt vare på øynene dine og sørg for at du til en hver tid har det beste synet du kan ha.
For å hjelpe deg på veien har vi samlet noen gode tips og råd om øyehelse og syn!
Barn som ikke ser godt, er ofte ikke klar over at de burde se bedre. Derfor bør du være oppmerksom på et mulig synsproblem hos dine barn, aller helst så tidlig som mulig.
Synsundersøkelser er viktige for å fastslå om barnet har behov for hjelpemidler for å se best mulig, og i så fall hvilke hjelpemidler (for eksempel briller eller kontaktlinser) som vil fungere best.
Undersøkelser på barn gjøres som på voksne, men testene og metodene tilpasses barnets alder. Ved hjelp av forskjellige apparater og tester undersøker optikeren blant annet hvor godt barnet ditt ser med høyre og venstre øye hver for seg, og hvor godt det ser med dem sammen.
En synsundersøkelse tar vanligvis fra 30 minutter til 1 time.
Finn ut hvilke symptomer og problemer som gjør at du bør oppsøke en optiker, og hvilke som er helt ufarlige
Det kan være mange grunner til at man får røde øyne. De fleste er heldigvis ufarlige. Typiske grunner til at øynene er røde kan være:
Optikere er helsepersonell og kan ta en vurdering på om dine røde øyne trenger videre behandling. I så fall vil optikeren henvise deg videre til til lege eller øyelege slik at du får den behandlingen du skal ha.
Er du i tvil om det er noe galt med øynene dine, er det bedre å sjekke seg en gang for mye enn en for lite.
Endringer i synet kommer vanligvis gradvis og kan være vanskelig å oppdage. Vanlige symptomer på dårlig syn er:
Opplever du noen av disse symptomene bør du kontakte en optiker for å få ta en synsundersøkelse.
Tørre øyne omtales stadig oftere som «den nye folkesykdommen». Tørre øyne er ikke farlig, men kan være veldig plagsomt. Du bør få sjekket øynene om du har slike problemer. Symptomer på tørre øyne er:
Opplever du noen av disse plagene er det fornuftig å foreta en synsundersøkelse. Der får du sjekket hvorfor øynene dine er tørre og få hjelp til å finne gode løsninger. Noen tilfeller av tørre øyne vil kreve medisinsk behandling. I slike tilfeller henviser optiker videre til lege eller øyelege.
Har du problemer med øynene eller merker at du begynner å få dårlig syn er det anbefalt å gå til en optiker og få synet sjekket. En optiker vil kunne henvise videre til øyelege hvis det er behov for det.
Synes du det er vanskelig å sette linsene inn og ta de ut igjen? Her har vi samlet filmer og tips som hjelper deg å få gjort dette på enklest mulig måte. Bruk veiledningen fra filmene for å sikre at du setter inn og tar ut linsene enklest mulig.
Nærsynthet er faktisk arvelig, men det finnes metoder som kan bremse utviklingen av dette hos barn
Dårlig syn er vel ikke akkurat det vi ønsker å gi barna våre, men hvis vi som foreldre er nærsynte er det mulighet for at barna også blir det. Men hva er forskjellen på nærsynthet hos barn og voksne?
Enkelt forklart skyldes nærsynthet at øyet har feil form. Øyeeplet er litt lenger enn det egentlig skal være, og det gjør at lyset fokuseres feil på netthinnen slik at synet blir uskarpt.
Når barnet vokser blir øyet også større. Hvis øyet vokser mer enn normalt vil nærsyntheten øke.
Hvis nærsyntheten overskrider minus 5 øker muligheten for at man som voksen kan få øyesykdommer som kan føre til nedsatt syn. Eksempler på dette er grønn stær og netthinneavløsning.
For å forsøke å unngå problemene som høy nærsynthet kan gi i voksen alder er det viktig å begrense øyets vekst i ung alder, men hvordan kan vi få til det?
Det finnes flere metoder som har vist seg å kunne bremse utviklingen av nærsynthet. Optikeren din kan fortelle deg mer om mulighetene, men blant annet lages det nå kontaktlinser designet for å begrense utviklingen av nærsynthet. Dette er ikke en kur mot nærsynthet, men en hjelp som kan begrense øyets vekst i lengden.
Når veksten bremses vil barnet kunne ende opp med mindre nærsynthet enn om dette ikke behandles i det hele tatt.
Øynene vokser mest fra 8-14 år, så har du barn i denne alderen er det lurt å bestille time hos oss for å ta en grundig undersøkelse av synet.
Hva bør jeg passe på i forhold til kontaktlinsene mine når jeg skal sminke meg?
Det går helt fint å bruke sminke sammen med kontaktlinser, men det er noen ting du bør passe på. Her er noen tips om hva du bør gjøre, og hva du bør unngå å gjøre:
Noen kontaktlinser har innebygget beskyttelse mot UV-stråler, men de beskytter kun delen av øyet som dekkes av linsen
Øynene dine kan bli solbrent på samme måte som huden. Dette kalles ofte snøblindhet, men kan like gjerne skje på sommeren.
Kontaktlinser med innebygget beskyttelse mot UV-stråler hjelper til med å forhindre at øynene dine blir solbrent. I tillegg beskytter de også mot langtidsskader på øyet som for eksempel grå stær og svekkelse av skarpsynet (makuladegenerasjon). Begge disse skadene forårsakes blant annet av mye UV-eksponering.
Selv om du bruker linser som har UV-beskyttelse er det lurt å bruke solbriller i tillegg ved sterk sol. Linsene beskytter kun den delen av øyet som de dekker. Resten av øyet er det lurt å beskytte med solbriller.
Kontakt din lokale optiker for å få prøve linser med beskyttelse mot UV-stråler.